is3 (is3) wrote,
is3
is3

Meet Mark Babatunde, the only African living his best life in the coldest place on Earth
Image/photo
Познакомьтесь с Марком Бабатунде, африканцем, живущим в самом холодном месте на Земле
Born in Nigeria Mark Babatunde from Pokrovsk teaches Chinese at a rural school in Yakutia.

Image/photo
Уроженец Нигерии Марк Бабатунде из Покровска преподаёт в сельской школе Якутии китайский язык

I was born in Nigeria, graduated from school there. I had to go somewhere further... One of my four brothers went to Northeast Petroleum University in China then. He liked it, and he called me there. I thought, why not? Come on! Foreigners there first learn the language and then choose a specialty, but in the end I decided to stay in the Chinese department.
In the next room there were students from Russia, among them a girl from Yakutia, who knew English quite well. In Nigeria, this is the official language. And we do that sometimes: "Hey! How's it going?" We smiled, talked, exchanged phones. It lasted a long time, and somehow we gradually realized that - yeah... We're together now.

Image/photo
Родился я в Нигерии, закончил там школу. Надо было поступать куда-то дальше… Один из четырёх моих братьев тогда учился в Китае, в Северо-восточном нефтяном университете. Ему нравилось, и он звал меня туда. Я подумал – почему нет? Давай! Иностранцы там сначала учат язык, а потом уже выбирают специальность, но в итоге я решил остаться на кафедре китайского языка.
В соседней аудитории учились студенты из России, среди них девушка из Якутии, которая неплохо знала английский. В Нигерии это официальный язык. И мы так иногда: «Привет! Как дела?». Улыбались, общались, обменялись телефонами. Долго это длилось, и как-то постепенно мы поняли, что – ага... Мы теперь вместе.

We worked in China for a few years and thought about where we would live. Everyone told me that in Yakutia I couldn't stand it, because I'm from Africa, and therefore I'm not adapted to severe frosts. I was hurt by that. I said, "No, it'll be fine!" We went home for a while: I went to Nigeria, Natasha to Yakutia. I came to visit her once, and then I decided to move for good. In 2014 we got married in Pokrovsk, now we have three children - a boy and two girls.
In Nigeria, we have +15С, which is considered very cold. And here, in Yakutia, it can be -50С. But I feel okay. After all, in Datsin, where I studied, there is also winter. It's not that cold, but it's also frosty and snowy. So I came here already prepared. Here we have a private home and a housekeeping.

Image/photo
Несколько лет мы работали в Китае и думали, где будем жить. Мне все говорили, что в Якутии я не выдержу, ведь я из Африки, и поэтому не приспособлен к сильным морозам. Меня это задевало. Я говорил: «Нет, всё будет нормально!». На какое-то время мы разъехались по домам: я в Нигерию, Наташа – в Якутию. Я приезжал один раз к ней в гости и после этого решился переехать насовсем. В 2014 году мы поженились в Покровске, сейчас у нас трое детей – мальчик и две девочки.
В Нигерии у нас +15 – это, считается, очень холодно. А здесь, в Якутии, бывает -50. Но я чувствую себя нормально. Ведь в Дацине, там, где я учился, тоже бывает зима. Не такая холодная, но тоже – мороз и снег. Так что я сюда приехал уже подготовленный. Здесь у нас частный дом и хозяйство.

🔗 https://priderussia.ru/horosheedelo/urozhenets-nigerii-babatunde-pokrovska-prepodayot-selskoi-shkole-yakutii-kitaiskii
#africa #asia #china #cold #education #emigration #nigeria #russia #yakutia

originally posted on ussr.win
Tags: #asia, #china, #cold, #education, #emigration, #nigeria, #russia, #yakutiaoriginally
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your reply will be screened

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 1 comment